Virtuella growth teams

Bakgrund

De flesta produkt-team och produktägare arbetar med att skapa och förädla värde mot dess kunder. 

Growth handlar om att ansluta fler människor till det existerande värdet av produkten. Formatet och namnet började hos Facebook runt 2012 och existerar av naturliga skäl främst hos IT tjänster och e-commerce bolag. Men kan appliceras även i andra verksamheter av olika storlek.

Distribution är ofta den starkaste orsaken till growth då det inte räcker med bara en fantastisk produkt. Detta står i kontrast till vad många tror, det vill säga ”Build a great product and they will come”.  

Det som är nytt med ”Growth” jämfört med marknadsföring är att marknadsförare kan ensamma inte med de verktyg och befogenheter de har lösa sin uppgift längre. De måste få hjälp att samarbeta med utvecklare, ingenjörer, dataanalytiker och produktägare för att nå sina mål. Och produktägare behöver hjälp att få användare av sina tjänster och produkter att hitta fram till värdet.

Och i processen som growth teams driver hittas också nya insikter och värden som är av intresse till dem som utvecklar produkten.

Tillsammans, tvärs över silos och kompetensområden, skapas ett samarbete som är måldrivet och gynnar alla i företaget. Growth.

Reforge Growth Modell

Growth Modellen

Growth är kanske mest känt för att testa. Men testen bör inte ske i vakuum eller ad-hoc. Även om experiment, eller ännu värre billiga tricks, är det som de flesta tänker på i samband med Growth så är kontexten runt om avgörande för dess framgång. 

Och billiga tricks har blivit ett sidfenomen för de som inte skapar sig en kontext. 

Steg 1 – I den Agila growth modellen definieras en grundstrategi för hur företaget tror att den ska växa på lite längre sikt, inte bara nu eller månaderna som kommer.

Steg 2 – är att definiera tydliga personas, om ni inte redan har det. Dessa ska brytas ned och anpassas till de tre olika områden som du ser i mitten i modellen ovan:

  • Förvärva nya kunder & användare
  • Bibehålla & engagera
  • Monetisera

Steg 3 – Samla in idéer, skapa hypoteser, testa genom ”MVTs” Minimun Viable Tests. Utvärdera och lär. Implementera det som fungerar.

Iterera – Upprepa cykeln, uppdatera Growth-strategin och målgruppspsykologin vartefter lärdomar uppstår. Ta fram nya hypoteser och testa igen och så vidare. 

Virtuella Growth Team

Virtuella growth team fungerar som vanliga growth teams med nedanstående skillnad.


Ett virtuellt team avser en grupp handplockade individer som formar ett gemensamt lag delar av sin arbetstid. Övrig arbetstid är de huvudsakligen kvar i sin ursprungliga position på företaget. De kan liknas vid en task force som samlas vid behov, möjligheter eller problem.

Det avser inte per definition att man möts virtuellt, möten fungerar bra både i person som digitalt. 

På detta sätt kan man komma igång enklare, specialrekrytera för vissa ändamål eller testa konceptet innan man dedikerar ett eget fast team. 

Det är också ett bra sätt om man vill blanda in utomstående konsulter i arbetslaget, de får då mer likartade förutsättningar att bli en del av teamet. 

Bra att vet är att ett mål kan pågå upp till 8 veckor max. Sedan bör man börja om, så ett team kan i praktiken uppdateras var 6-8 vecka om en Growth Admin är kvar och säkerställer kontinuiteten.

Kontinuerligt testande

Formeln är enkel: Experiment driver nya insikter och möjligheter. 

Ju fler tester, desto mer insikter och möjligheter.

För att lyckas med ett högt tempo krävs följande:

  • Ledningen är med på teamets existens, syfte och metod. Det man absolut vill undvika är att behöva be om lov varje gång ett test ska genomföras. Det bromsar processen men också motivationen i teamet. Momentum i gruppen påverkas.
  • Data finns tillgängligt innan teamet sätter igång sitt första test. Detta måste säkerställas och visualiseras så målbilden är tydlig och ger pågående feedback. Test som genomförs medan man väntar på tillgång till data blir sällan bra.
  • En bra stämning och kultur i gruppen. Man ska vilja vara där. Ofta kan man få jobba lite med ingenjörer eller utvecklare som tycker att de hamnat på marknadsavdelningen. Men när det väl får bli varma i kläderna brukar det snarare uppskattas. 
  • Tydlig och enkel administration av idébackloggen, planerade och pågående tester, dokumentation av genomförda tester. Man kan administrera projektet med T ex Excel och Trello, men jag avråder starkt från det för det skapar en otydlighet och när du kommer upp i 30 idéer eller mer försvinner överblicken. Bättre då att använda projektledningsverktyg för Growth. Se exempel i Avsnitt ”Appar som underlättar”
  • Testa 1 idé i veckan = 50 testade idéer per år. Testa 5 idéer i veckan = 250 testade idéer per år. Räkna med ca 25% lyckade tester i snitt.

Vill du arbeta med growth teams på ditt företag​?

Jag hjälper företag och organisationer att komma igång eller optimera sina growth teams. Ta kontakt så berättar jag mer.

Rob Dysell

Rob Dysell

Rob faciliterar snabbare tillväxt genom att testa idéer i ett högt tempo med agila processer. Hans metoder kommer från några av världens mest snabbväxande företag som Netflix, Facebook och Spotify. Feel the grow erbjuder sina tjänster mot företag som vill komma igång med sina egna Growth teams. Tidigare arbetade Rob som Marknadschef på Pickit, världens mest nedladdade tjänst bland 1.2 miljarder Microsoft Office användare. Han har även varit strategiskt ansvarig på flera reklam- och digitalbyråer, nu senast på Acne. Hans erfarenhet kommer från uppdrag på både nationell och internationell nivå med kunder som Max Hamburgare, IKEA, H&M, Audi, Pernod Ricard och Adobe.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inspireras av growth

Berätta lite mer om dig själv

Om jag vet vem du är och vad du letar efter kan artiklarna göras ännu bättre.