Varför starta Feel the grow?

Här beskriver jag varför jag valde att lämna Pickit som Marknadschef och starta eget. Om hur ett systematiskt testande av idéer faktiskt förändrar allt och hur du kan ta dig an det själv på din arbetsplats. Du som arbetar inom marknadsföring, produktutveckling, analys eller management kan hitta nyttig info här. För mig har det förändrat allt.

Var kom Growth hacking ifrån?

Jag lämnade reklambyrålivet och började på Pickit 2015, flyttade ner med familj 2016 till Gotland för att arbeta som marknadschef på Pickit.

Pickit är en bildtjänst åt människor och företag på jobbet inuti Microsoft Office. Tänk något som ersätter Clipart i PowerPoint med nåt nytt, fräscht och riktigt användbart.

Utmaningarna var många för denna startup, som startades 2013. Men det såg också lovande ut med Microsofts nya inriktning mot molnet vilket inkluderade tredjepartstillägg till sina egna program.

En av huvudutmaningarna visade sig dock vara ett kategoriproblem. Säg såhär, alla vet att man kan installera appar på en smartphone. Men ingen vet att du kan ha appar till dina Microsoft Office program.

Under flera års tid testade vi kampanjer mot Officeanvändare, mest i USA. Ofta finansierat av Microsoft själva. Vi gav Inbound & content marketing ett rejält försök.

Vi prövade att paketera om produkterbjudandet. I början jättebilligt. Sen dyrare. Vi skickade jättemycket mail. Sen inga mail. Vi sålde direkt mot slutanvändaren, vi sålde mot företagen. Vi sålde företagserbjudande mot slutanvändarna. Vi prövade allting tyckte vi.

2018 befann jag mig i en känsla av att jag vet inte vad nästa steg är.  Om inte något tar fart av sig självt nu så står jag initiativlös.

Och tro mig, är det något folk väntar på ska hända så är det ”The hockey stick effect”.  Ni vet när allting pekar uppåt, det blir en hell-of-a-ride och alla känner sig som kungar och drottningar. Det är den förväntan fanns alltid i luften. Flera år i rad faktiskt.

Men något mer skavde hos mig. Vi var inte helt i synk. Vårt andra kontor i Seattle hade idéer, många idéer. Jag saknar dig Mathias Björkholm ;). Vi hade egna idéer också så klart. Produktägaren hade idéer, alla hade idéer och så vidare.

Vi var ett företag med ca 20-25 anställda och konsulter. Men med silos. Klassiska silos. Så idéer som inte landade väl hos produkt eller utvecklingen tog lång tid på sig att komma ut eller försvann på vägen.

Vi på marknad försökte skapa våra initiativ och säljarna sina. Grundarna låg inte sömnlösa utan öste in både feedback och idéer samt tog beslut på plats.

Alla ville väl. Vi kom ingenstans. Vid det vägskälet 2018 kände jag själv en osäkerhet på vad vi faktiskt hade testat och inte. Var våra initiativ verkligen utvärderade? Hade vi provat allt?

Seattle. Microsofts kontor ligger dock huvudsakligen i Redmond ca 30 min öster om stan.

Då skickade Mathias, en av grundarna som bor i Seattle, en video från en SaaStr konferens i San Fransisco 2016 där Sean Ellis presenterar Growth Hacking på 15 min. Då föll allt på plats.

I videon skymtas dessutom en del skärmdumpar från någon slags projektlednings-app som gjorde mig nyfiken. Det var dem som fick mig att söka kontakt med Sean.

En vecka senare hade jag ett möte bokat. Sean Ellis är personen som är känd för att ha skapat Dropbox framgång och myntat termen Growth Hacker genom en jobbannons.

Programvaran jag sett visade sig vara North Star och var skapad av honom själv för att effektivt bedriva growth hacking i form av agila team. Läs gärna hans bok Hacking Growth, skriven tillsammans med Morgan Brown, för en närmare introduktion till metoden.

Growth hacking in action på Pickit

Long story short flög vi in Sean till Visby. Vi hade redan fått tillgång till appen och via metodiken i boken var vi i full gång. Pickit öronmärkte en vecka för all personal att endast fokusera på testande. En vecka många kom att älska.

Den stora skillnaden med denna metod i kort är (jag kommer beskriva detta mer utförligt i kommande artiklar) att:

  • Man sätter upp datadrivna KPIer på alla mål man avser uppnå.
  • Ett team rekryteras internt för att helt eller delvis spendera sin arbetstid för detta.
  • Teamet rekryteras tvärkompetent, det vill säga att det inte bara är marknadsmänniskor eller produktägare som är med. Utvecklare, analytiker, kundservice, sälj, marknad och produkt möts i ett och samma team.
  • Insamling och prioritering av idéer blir demokratiskt. Formell eller informell makt får liten betydelse när det är användarna/kundernas beteende som avgör vad som är en bra eller dålig idé.
  • Det kontinuerliga tempot på antal test är avgörande
  • Veckomöten för att utvärdera test som varit, planera nya och sjösätta de som prioriterats.

Väl igång kom Sean till Pickit där vi hade en hel dags workshop. Det var väldigt matigt och mycket att ta in.

Growth hack vecka på Pickit i Visby

Men det gav oss självförtroendet att fortsätta då vi i stort kände att vi var på rätt väg. Nu hade vi också fått bekräftelse i teamet för att det vi gjorde var rätt och nu började även utvecklarna komma med idéer de tidigare suttit tysta med.

På bara några veckor lyckades vi öka aktivering av nya användare i appen med 412% bara genom ett lyckats experiment. Alla var inte lyckade och det tillhör sakens natur. Men vi hade lyckats ta våra första steg framåt.

Teamet blev med tiden en naturlig del av företaget och skördade många framgångar såväl som bakslag. Men utan våra initiativ tror jag aldrig att Pickit hade nått förstaplatsen som den mest nedladdade tredjepartsappen globalt för 1,2 miljarder Microsoft Office användare. Den har sedan dess behållit sin position. Så det var inte heller en tillfällig vinst.

Så varför starta eget?

Efter 4 år på Pickit kröp sanningen närmare för varje dag. En klar majoritet av våra användare fanns i USA och det var där vi behövde vara. Trots många kvällsmöten för att få den 9h stora tidsskillnaden att fungera med västkusten så kände mig för långt bort från pudelns kärna.

Dessutom hade våra utmaningar förändrats och därmed våra arbetssätt. Distributionen inom Molnlösningar stod för stora omgörningar och samarbetet med stora IT-distributörer och återförsäljare hamnade överst på agendan.

Idag bundlas Pickit med Microsoft Office när du köper det från några av världens största återförsäljare av IT i USA. Det hade nog inte heller hänt om vi inte lyckats bli den mest populära appen för deras användare.

För min egen del blev jag sugen på att ta konceptet med Growth hacking vidare. I Sverige.

Jag märker att de som har en uppfattning om vad Growth Hacking är ofta förknippar det med ett smartare sätt att göra Google- och Facebookannonser. Men inte mer än så.

Frågar du mig skulle jag säga att inget kunde vara mera fel. Att driva in nya leads till verksamheten är bara en del av vad vi gör. Och just det är poängen, att growth hacking är inte bara marketing. Det spänner över precis hela kundresan från kännedom till avhopp eller rekommendation.

Min definition av growth hacking är att således att metodiskt testa så många idéer man kan genom att använda agila processer, i alla delar av kundresan, mot mål som går att mäta och följa upp.

Det låter kanske enklare än vad det är. Det finns många administrativa fällor att råka ut för. Detsamma gäller brist på datainhämtning, dåligt sammansatta team och brist på buy-in från övrig organisation.

Det är precis det jag vill att Feel the grow ska hjälpa till med. Så att företag eller andra organisationer enklare kommer på egna fötter genom denna metod för att stärka sin konkurrensfördel, ta marknadsandelar och förändra attityd och kultur internt.

Lägg därtill att hitta nya intäktsmöjligheter samt optimera de man har. Vad finns det att säga nej till?

Vill du arbeta med growth teams på ditt företag​?

Jag hjälper företag och organisationer att komma igång eller optimera sina growth teams. Ta kontakt så berättar jag mer.

Rob Dysell

Rob Dysell

Rob faciliterar snabbare tillväxt genom att testa idéer i ett högt tempo med agila processer. Hans metoder kommer från några av världens mest snabbväxande företag som Netflix, Facebook och Spotify. Feel the grow erbjuder sina tjänster mot företag som vill komma igång med sina egna Growth teams. Tidigare arbetade Rob som Marknadschef på Pickit, världens mest nedladdade tjänst bland 1.2 miljarder Microsoft Office användare. Han har även varit strategiskt ansvarig på flera reklam- och digitalbyråer, nu senast på Acne. Hans erfarenhet kommer från uppdrag på både nationell och internationell nivå med kunder som Max Hamburgare, IKEA, H&M, Audi, Pernod Ricard och Adobe.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Inspireras av growth

Berätta lite mer om dig själv

Om jag vet vem du är och vad du letar efter kan artiklarna göras ännu bättre.